Jeśli masz restaurację, hotel z gastronomią, niezaprzeczalnie dobre wyposażenie gastronomii to podstawa sukcesu. Właściwe przygotowanie posiłków wymaga m.in. nowoczesnych sposobów gotowania. W przypadku specjalnych sposobów gotowania przydaje się zwłaszcza piec konwekcyjno parowy. Dostosowany do potrzeb użytkownika, sprzęt ten posiada szereg zalet, które przewyższają domowe urządzenia z podstawowymi funkcjami. Takie elementy jak automatyczny system gotowania obejmujący nawet 500 programów czy automatyczny system myjący sterowanie automatyczne pomagają w efektywnym przygotowywaniu posiłków. Prócz pieca, do fachowej kuchni przyda się również wysokiej jakości sprzęt ze stali nierdzewnej. Co możesz kupić? Gdzie sprawdzą się te rozwiązania?
Piec jako podstawa
Każdy szef kuchni wie, że dobra potrawa zależy do kilku czynników: rodzaju przygotowywanego produktu, wyboru metod pieczenia np. pieczenia próżniowego, kontroli wilgotności, obróbki technicznej czy tego, aby wybrać odpowiednią temperaturę pieczenia. W przypadku zwykłych piecy, sterowanie temperaturą może być utrudnione i mniej swobodne. W kuchniach profesjonalnych, przemysłowych, znacznie bardziej sprawdza się zaawansowany technologicznie sprzęt, czyli piec konwekcyjno parowy.
Jest to sprzęt niezawodny, wygodny, oszczędny i niezwykle funkcjonalny. Do jego zalet należy m.in. optymalne uszczelnienie, łatwe czyszczenie, znaczące zmniejszenie zużycia wody, wysoki współczynnik szczelności. Dzięki konwekcji, zmniejszając szkodliwe emisje, wpływamy także pozytywnie na środowisko. Dzięki cyrkulacji powietrza wewnątrz, przygotowywanie potraw jest szybsze, przy jednoczesnym mniejszym poborze energii. Nie trzeba też w nim używać wiele tłuszczu, dzięki czemu gotujesz smaczniej i zdrowiej.
Jak działa taki piec? Różnica między piecem konwekcyjno parowym, a zwykłym polega na tym, że wewnątrz posiada on wentylatory, które przemieszczają gorące powietrze między poziomami pieca. Na każdym piętrze możesz przy tym zastosować inną temperaturę oraz napowietrzenie.
Piec łączy w sobie 3 możliwe tryby gotowania – tryb konwekcyjny gorącym powietrzem przydaje się np. do grillowania, tryb pary dedykowany jest dla potraw “na parze”, a tryb mieszany pozwala na pieczenie, duszenie, wyrastanie ciasta.
Piece konwekcyjno-parowe w zależności od modelu mają np. możliwość podłączenia sondy na zewnątrz komory pieczenia, szklana szyba wewnętrzna umożliwia bezproblemowe czyszczenie, system mycia ręcznego, możliwość zapisywania metod pieczenia, równomierne opiekanie automatyczne, równoległe sterowanie temperaturą, automatyczne gotowanie po naciśnięciu jednego przycisku, możliwość podziału poziomu, inteligentne rozpoznawanie, wysokiej rozdzielczości wyświetlacz, nowy system modulacji palnika, system kontroli działania płyty elektronicznej, aktualizację oprogramowania oraz pobierania danych haccp. Posiada także różne tryby gotowania, kilka programów pieczenia, program gotowania automatycznego, kilka parametrów programowanych, natychmiastowe wyświetlanie wykresów haccp i inne.
Sprawdź ofertę przygotowaną specjalnie dla ciebie na stronie gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe
Meble ze stali nierdzewnej
Prócz pieca z pewnością przydadzą się odpowiednie meble dedykowane dla gastronomii. Jakie powinny być? Na pewno powinny mieć gładką krawędź oraz powierzchnię dostosowaną do kontaktu z żywnością. Warto postawić na meble ze stali nierdzewnej, które zapewniają dużą wydajność, trwałość oraz wiele rozwiązań praktycznych.
Stal nierdzewna kwasoodporna jest łatwa w czyszczeniu, bezpieczna dla człowieka oraz żywności na niej przygotowywanej. Jest też zgodna z protokołem haccp, czyli systemem kontroli opracowanym dla gastronomii, produkcji, sklepów spożywczych. System ten pozwala stwierdzić, że sprzęt i otoczenie jest bezpieczne dla człowieka.
Meble ze stali nierdzewnej bardzo prosto utrzymać w czystości. Nie trzeba używać żrących środków, wystarczy do tego detergent i wilgotna szmatka.
Na stronie gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne kupisz takie wyposażenie, bez którego nie obejdzie się żadna profesjonalna kuchnia: wózki kelnerskie stoły gastronomiczne, nadstawki, baseny gastronomiczne, okapy gastronomiczne, szafy przelotowe, taborety czy umeblowanie pracownicze.
Nie tylko dla klientów branży piekarniczej
Gdzie sprawdzą się meble ze stali nierdzewnej czy profesjonalne piece? Praktycznie w każdym miejscu, gdzie masowo produkuje się żywność. Będą to zarówno różnego rodzaju stołówki, bary, restauracje, lokale gastronomiczne w hotelach, szpitalne kuchnie, cateringi, stołówki pracownicze, piekarnie, cukiernie.
Wszędzie, gdzie przygotowujesz wyjątkowe i te proste potrawy dla swoich pracowników czy gości, niezbędne będą wysokiej jakości meble i sprzęty do wyposażenia kuchni. Możesz co prawda, wspomóc się kupnem domowych, dostępnych w sklepach agd sprzętów, jednak w dłuższym rozrachunku, urządzenia te nie spełnią swojej funkcji do masowego gotowania. Dlatego zdecydowanie bardziej warto postawić na dobry sprzęt od czołowego producenta czy dystrybutora. Sklep, który specjalizuje się w sprzedaży nowoczesnego wyposażenia do kuchni z pewnością zapewni ci jakość i zadowolenie. Postaw na fachowców i odwiedź Gastro Produkt, wybierając dla siebie sprzęt najwyższej klasy.