Jak przyrządzić danie idealne? Warto zacząć od znalezienia odpowiedniego przepisu. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie potrawy, a to wydaje się zazwyczaj kwestią najtrudniejszą. Z pomocą termosondy wszystko staje się jednak prostsze – to niewielkie urządzenie może działać bezprzewodowo, a przygotowanie perfekcyjnego posiłku jest dostępne na wyciągnięcie ręki. Sprawdź, dlaczego termosonda może okazać się Twoją niezastąpioną, kuchenną pomocą…
Pieczenie pod kontrolą – piekarnik z termosondą
Pieczone dania smakują wyjątkowo, ale tylko wtedy, gdy są poddane obróbce w odpowiedniej temperaturze. Nie każdy z nas posiada jednak wyjątkowe zdolności kulinarne i wszelka pomoc w tej kwestii jest mile widziana. Teraz, pomocnikiem kuchennym może być także piekarnik, a szczególnie wtedy, gdy posiada kilka przydatnych, innowacyjnych funkcji oraz dodatków, które uprzyjemniają pracę w kuchni.
Szwedzka marka Electrolux stworzyła piekarnik, który kontroluje proces pieczenia posiłku i decyduje, kiedy go zakończyć. Ta innowacyjna funkcja dostępna jest dzięki termosondzie zainstalowanej poza komorą. Odpowiedzialna za monitowanie temperatury wewnątrz potrawy, zapewnia użytkownikowi pieczenie na poziomie profesjonalnego kucharza. Niedopieczone bądź przypalone jedzenie odchodzi w niepamięć! Sensor zasygnalizuje zakończenie procesu i automatycznie wyłączy piekarnik, co pozwali na osiągnięcie idealnych efektów za każdym razem!
Gotowanie prostsze niż kiedyś
Nie tylko piekarniki firmy Electrolux mogą pochwalić się nowoczesnymi rozwiązaniami. Także płyty indukcyjne posiadają szereg przydatnych funkcji, które ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków i umilają wspólne gotowanie z rodziną.
Termosonda dołączona jest do wybranych modeli płyt indukcyjnych i jest z nimi w pełni kompatybilna, nie wymaga zakupu ani wymiany baterii. Działa bezprzewodowo, a za pomocą zainstalowanej anteny możliwe jest stałe monitorowanie temperatury wewnątrz potrawy. Od teraz, niezależnie od wybranej formy – smażenia, duszenia czy gotowania – zawsze uzyskamy wyrazisty smak i niesamowity aromat niczym z najlepszej restauracji. Idealnie przyrządzony stek także nie będzie już żadną tajemnicą.
Funkcje, których nie mogło zabraknąć
AssistedCooking to doskonałe dopełnienie pieczenia z użyciem termosondy. Piekarnik SenseCook – w zależności od modelu – może posiadać aż 170 programów automatycznych, które perfekcyjnie współpracują z termosondą. Poprzez wybranie pasującego przepisu, programujemy odpowiednie parametry czasu i temperatury pieczenia. Prosto i wygodnie – resztę pracy wykona za nas urządzenie.
Także w przypadku płyt indukcyjnych firmy Electrolux, pojawiły się intuicyjne funkcje, które usprawniają proces gotowania. Za pośrednictwem dotykowego wyświetlacza możemy samodzielnie wybrać interesujące nas parametry albo zdać się na menu dostępne w języku polskim, które samo dostosuje odpowiednie ustawienia do przygotowywanego przez nas dania.
Dostępna funkcja sous-vide to nic innego, jak bardzo powolne gotowanie w kąpieli wodnej. Posiłki przygotowywane w ten sposób wymagają każdorazowo niesamowitej precyzji i wyjątkowych umiejętności kucharskich. W przypadku urządzeń szwedzkiej firmy Electrolux, każdy może poczuć się jak profesjonalny kucharz i gotować z funkcją sous-vide.
Przede wszystkim bezpieczeństwo
W przypadku piekarników gniazdo termosondy znajduje się poza komorą piekarnika. Urządzenie spełnia swoją rolę doskonale, ale jednocześnie jest proste i komfortowe w użyciu. Aby skorzystać z termosondy, wystarczy delikatnie wbić końcówkę miernika w potrawę. Odpowiednie umiejscowienie gniazda gwarantuje użytkownikowi bezpieczny montaż oraz zmniejsza ryzyko poparzenia. Po skończeniu pieczenia, piekarnik wyłączy się sam, co może być pomocne szczególnie dla zapominalskich.
Podczas pieczenia, termosonda stale monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy, a jeżeli ta osiągnie idealny poziom obróbki przed upływem wyznaczonego czasu – piekarnik automatycznie się wyłączy. Dzięki temu, urządzenie od firmy Electrolux jest bardziej przyjazne środowisku, ponieważ odpowiednio zarządza zużywaną energią.